torsdag den 28. maj 2009

Vindue paa Eurasien: Ny Moskva Forslag hidse russere i Sibirien, Fjernoesten

Paul Goble

Wien, maj 25 - To Moskva forslag i sidste uge - præsident Dmitry Medvedev's forslag om, at Kina hjælpe med at udvikle det russiske Fjernøsten og en Dumaen forslaget om, at Siberian flodvand omdirigeres til Centralasien - tilføjer til harme mange russere uden for Uralbjergene føler, som Den seneste bølge af protester i Vladivostok, mod den centrale regering.
I en kommentar betydeligt titlen "Spørgsmål: TOGETHER eller i stedet for Rusland?" Alekandr Protsenko hævder, at Medvedev opfordring til Beijing for at investere i det russiske Fjernøsten udgør en trussel mod Ruslands territoriale integritet, især da Moskva mangler ressourcer til at gøre det selv (svpressa.ru / spørgsmålet / news.php? id = 9090 #).
Otte måneder siden, Protsenko påpeger Medvedev har selv sagt, at "Rusland kan miste Fjernøsten, hvis det ikke straks træffe foranstaltninger for dens udvikling." Men nu, Moskva's strategiske plan for regionen er næsten klar til udgivelse, er det indlysende, Moskva ikke har penge til at investere der.
Derfor Medvedev søger til kineserne. Deres deltagelse, de russiske analytiker antyder, "kan kun hilses velkommen," hvis det opstod "sammen" med Rusland. Men nu er det klart, at i betragtning af Moskvas budgetmæssige restriktioner og planer, kinesisk engagement vil være "i stedet for Rusland."
Forskellen mellem de to er grundlæggende, han antyder, fordi befolkningen og økonomien i de områder af Kina, der grænser op til Den Russiske Føderation er højkonjunkturerne mens befolkningen og økonomien i de russiske regioner, der er i tilbagegang, med sidstnævnte nu beløber sig til højst 7,6 millioner russisktalende.
Og Moskva's manglende evne til at investere i udvikling af regionens samlede fremhæves af sin vilje til at bruge enorme summer på forberedelserne til et topmøde for de asiatiske Stillehavsområdet økonomiske zone, Protsenko fortsætter, at bemærke, at det er at bygge bro til dette møde, at kun 4500 indbyggere kan anvendes efter den.
Hertil kommer, at nye bygninger under forberedelse til dette møde vil falde længere. Der vil være plads til flere studerende end de russiske Fjernøsten kan muligvis medføre, Protsenko foreslår. Og han spørger retorisk, om Moskva er i færd "alle sine forhåbninger" på kinesisk, noget mange mennesker i regionen vil finde foruroligende.
Føje spot til skade, Siberian nyhedsbureauer rapporterede i sidste uge, at lederen af Dumaen udvalg om CIS anliggender, Aleksey Ostrovsky, har foreslået at tage op igen tanken om at omdirigere Siberian flodvand til Centralasien med henblik på at øge Moskvas prestige og indflydelse i region (news.babr.ru /? IDE = 77810).
"Mange videnskabsmænd og visse statsmænd," Ostrovsky sagde, "har ofte talt om nødvendigheden af at omlægge en række sibiriske floder." Men Siberian kommentatorer har grundlagt, at Dumaen leder tilsyneladende er uvidende om de negative meteorologiske og climatologic konsekvenser sådanne aktioner vil medføre.
Heller ikke Ostrovsky synes at huske, at det var disse konsekvenser, såvel som de kulturelle virkninger af sådanne ændringer, som førte "praktisk taget alle tankevækkende akademikere i Sovjetunionen" at stige op, og de troede, dræber en gang for alle dette projekt, der har jævne mellemrum dukket op i løbet af de sidste 140 år.
På den ene side, eksperter på Irkutsk's Babr.ru portal sige, at enhver sådan program vil være endnu en chance for korruption. Men på den anden, de indgår, Ostrovsky forslag "ikke kan vurderes som andet end et svigt af de interesser Siberians i navnet på tvivlsomme politiske bonus" til Moskva.

Ingen kommentarer: